Natywna integracja z Home Assistant (komponent)

  • 60 Odpowiedzi
  • 506 Wyświetleń
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent)
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 15, 2019, 12:25:10 »
Do
DEVICE_ICON_ARR_LIGHT = [
    15,
    13,
możesz dodać jeszcze 8,9,14,16,17 i będą już wszystkie (na chwilę obecną) ikonki reprezentujące swiatło.

*

Offline admin

  • *****
  • 931
  • Twórca i moderator forum
    • Zobacz profil
    • Forum ExtaLife
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent)
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 15, 2019, 12:34:27 »
Do
DEVICE_ICON_ARR_LIGHT = [
    15,
    13,
możesz dodać jeszcze 8,9,14,16,17 i będą już wszystkie (na chwilę obecną) ikonki reprezentujące światło.
Dzięki za sugestię - dobra propozycja. To chyba też zrobię konfigurowalne na takiej zasadzie jak podałem wcześniej dla cover czyli:
extalife:
  platform_config:
    cover:
      inverted_status: true
    switch:
      remap_icons_as_light:
        - 15
        - 13
        - 8
        - 9
        - 14
        - 16
        - 17
Załóżmy że ta lista będzie domyślnym mappingiem, a ktoś będzie mógł ją sobie skrócić w razie potrzeby (np. ja :))
To dodam to w wersji 1.1 (jak zacznę nad nią pracować ;) i przede wszystkim jak wyjdzie najpierw wersja 1.0 bez uwag po testach)
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent)
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 18, 2019, 10:08:49 »
gratujacje :D

właśnie postawiłem na nowo HA i wrzuciłem integrację. Wszystkie komponenty zostały od strzała wykryte. Dopiero zaczynam testy więc więcej będę mógł powiedzieć za jakiś czas.

Póki co znalazłem jeden problem z climate. Gdy w aplikacji Extalife ustawię temperaturę np 24st to tyle też pojawi się w HA, co ciekawe z podpisem "nieaktywny" (screen nr 1)

Gdy natomiast w HA zmienię suwakiem temperaturę na np 23st to pojawia mi się 2.5 (screen nr 2), zaś w aplikacji extalife pokazuje 2.3st. Tak więc gdzieś tu mnożenie przez 10 trzeba by zrobić. Przy ręcznej zmianie temperatury w HA nie zmienia się też tryb w Extalife z Auto na Manual. Zatem mimo zadania temperatury i tak (jak mniemam) przy najbliższym odpytaniu harmonogram nadpisałby tą informację. Niestety jestem teraz poza domem więc musiałbym czekać 15min bo potwierdzić tą informację.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2019, 10:10:53 wysłana przez shibby »
Elementy systemu, których używam: EFC-01, 1x RNK-22, 2x RNK-24, P-457/2, ROP-21, 3x ROP-22, RDP-21, 2x RGT-01

*

Offline admin

  • *****
  • 931
  • Twórca i moderator forum
    • Zobacz profil
    • Forum ExtaLife
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent)
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 18, 2019, 10:37:44 »
Póki co znalazłem jeden problem z climate. Gdy w aplikacji Extalife ustawię temperaturę np 24st to tyle też pojawi się w HA, co ciekawe z podpisem "nieaktywny" (screen nr 1)

Gdy natomiast w HA zmienię suwakiem temperaturę na np 23st to pojawia mi się 2.5 (screen nr 2), zaś w aplikacji extalife pokazuje 2.3st. Tak więc gdzieś tu mnożenie przez 10 trzeba by zrobić. Przy ręcznej zmianie temperatury w HA nie zmienia się też tryb w Extalife z Auto na Manual. Zatem mimo zadania temperatury i tak (jak mniemam) przy najbliższym odpytaniu harmonogram nadpisałby tą informację. Niestety jestem teraz poza domem więc musiałbym czekać 15min bo potwierdzić tą informację.
Dzięki za info. W wolnej chwili na pewno rzucę na to okiem. Miałem cichą nadzieję, że climate będzie działał dobrze, ale spodziewałem się, że mogą być jakieś problemy. Sęk w tym że to urządzenie jest jako jedyne sterowane w aplikacji Exta Life nieco inaczej niż reszta i dlatego mogą być jakieś problemy, gdyż nie miałem jak tego przetestować, bo nie posiadam RGT-01. Ale postara się to poprawić jak namierzę gdzie jest błąd. Odezwę się w tej sprawie jak to namierzę.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline admin

  • *****
  • 931
  • Twórca i moderator forum
    • Zobacz profil
    • Forum ExtaLife
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent)
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 18, 2019, 11:07:02 »
Kolego @shibby - jeszcze odnośnie problemu z climate.
Problem z temperaturą * 10 już chyba namierzyłem, ale nie jestem pewny co może oznaczać to 'nieaktywny'.
Sprawę bardzo by mi ułatwiło, gdybyś w obu tych przypadkach zrobił screen z HA z narzędzi deweloperskich dla tej encji. Potrzebuję dokładnego stanu, który pojawia się w HA. Karta HVAC ładnie to wizualizuje, ale nie pokazuje informacji technicznych, których potrzebuję.

Dodatkowo log z HA też by się dla tych przypadków przydał.
Do testów najlepiej aktywować najbardziej szczegółowy poziom logowania. W pliku configuration.yaml zrób taki wpis:
logger:
  logs:
    custom_components.extalife: debug

Wtedy HA zacznie wrzucać do loga najwięcej szczegółów z komponentu extalife.
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2019, 11:11:18 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent)
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 18, 2019, 11:17:09 »
Jeszcze jedno zauważyłem... na dole encji climate są 2 ikony. Jedna (ta po lewej) wygląda jak kalendarz (wydaje mi się że ona powinna przedstawiać pracę w trybie Auto) a druga to płomień (ona zatem powinna przestawiać tryb manualny gdy ustawiamy temperaturę ręcznie).

Obecnie jest jakby stan odwrócony, tzn. jak klikam na ikonę kalendarza to Extalife ustawia się tryb "Ręczny" (w encji ustawia się tryb hvac_action: idle i pojawia się napis "nieaktywny" jak wyżej na screenie). Natomiast gdy nacisnę na płomień (hvac_action: heating) to w extalife ustawia się tryb Auto i pojawia się napis "grzanie".

Natomiast jak zmieniam tryb przez aplikację Extalife to ikonka (kalendarz lub płomień) w ogóle się nie przełącza, zmienia się tylko napis grzenie lub nieaktywny.

Trzeba by to jakoś ujednolicić, chyba że źle interpretuję ikony w HA i kalendarz w cale nie oznacza harmonogramu itd.

//edit właśnie zauważyłem twój wpis. Już włączam logowanie i zaraz podeślę.
Elementy systemu, których używam: EFC-01, 1x RNK-22, 2x RNK-24, P-457/2, ROP-21, 3x ROP-22, RDP-21, 2x RGT-01

*

Offline admin

  • *****
  • 931
  • Twórca i moderator forum
    • Zobacz profil
    • Forum ExtaLife
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent)
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 18, 2019, 11:23:28 »
Jeszcze jedno zauważyłem... na dole encji climate są 2 ikony. Jedna (ta po lewej) wygląda jak kalendarz (wydaje mi się że ona powinna przedstawiać pracę w trybie Auto) a druga to płomień (ona zatem powinna przestawiać tryb manualny gdy ustawiamy temperaturę ręcznie).

Obecnie jest jakby stan odwrócony, tzn. jak klikam na ikonę kalendarza to Extalife ustawia się tryb "Ręczny" (w encji ustawia się tryb hvac_action: idle i pojawia się napis "nieaktywny" jak wyżej na screenie). Natomiast gdy nacisnę na płomień (hvac_action: heating) to w extalife ustawia się tryb Auto i pojawia się napis "grzanie".

Natomiast jak zmieniam tryb przez aplikację Extalife to ikonka (kalendarz lub płomień) w ogóle się nie przełącza, zmienia się tylko napis grzenie lub nieaktywny.

Trzeba by to jakoś ujednolicić, chyba że źle interpretuję ikony w HA i kalendarz w cale nie oznacza harmonogramu itd.
O znaczeniu ikon decyduje kod integracji. Tak, chciałem, aby kalendarz reprezentował harmonogram, a płomień tryb manualny. Jeśli coś się odwraca, to pewnie jest jakiś błąd w kodzie. Postaram się i to namierzyć.
Co do 'niekatywny' to chyba wiem już o co może chodzić. W integracji przez MQTT tego nie było, a tutaj komponent posiada informację o tym, czy grzanie w ogóle w tej chwili jest aktywne czy nie. Tzn założyłem, że w wiadomości JSON Exta Life pole 'power' oznacza czy głowica ma otwarty zawór czy nie. Wszystkie urządzenia posiadają to pole i oznacza ono po prostu czy urządzenie jest włączone czy wyłączone.
Zakładam, ze kontroler wie czy zawór jest otwarty czy nie i ustawia power na 0 lub 1. I tak - power = 1 oznacza najprawdopodobniej, że głowica ma otwarty zawór, a power = 0 że zamknięty. Myślę, że to pożyteczna informacja, a sama aplikacja Exta Life chyba tego nie pokazuje.
Dodatkowo ikony kalendarza i ognia reprezentują tryb pracy - harmonogram lub manual. Pewnie coś jest przestawione. Popatrzę i jak znajdę to też poprawię. Do wieczora może uda mi się wprowadzić te poprawki.
Ustaw jednak logowanie na debug mimo to, bo na pewno się przyda.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline admin

  • *****
  • 931
  • Twórca i moderator forum
    • Zobacz profil
    • Forum ExtaLife
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent)
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 18, 2019, 11:46:01 »
Ściągnij proszę i podmień plik climate.py na ten z wersji dev z githuba:
https://github.com/dgtal1/extalife_custom_component/blob/dev/extalife/climate.py

i daj znać jak to teraz pracuje. Jeśli będzie dobrze to wypuszczę kolejną betę z tymi zmianami.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent)
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 18, 2019, 12:17:33 »
podmieniłem plik, no to zaczynamy:

Stan extalife: tryb Auto, temperatura pomieszczenia 23,5st, temperatura zadana wg harmonogramu 18st
Stan w HA - screen nr1
hvac_modes: auto,heat
current_temperature: 18
min_temp: 5
max_temp: 50
target_temp_step: 0.5
temperature: 23.5
hvac_action: heating
waiting_to_synchronize: false
battery_status: false
temperature_old: 235
friendly_name: Grzejnik pokój
supported_features: 1

Pytanie: czy oby na pewno temperature i current_temperature są poprawne? Nie powinny być zamienione?

1) W HA zmieniam suwakiem temperaturę na 25,5st. W Ha nadal pali się ikona kalendarza i napis grzanie. W Extalife temperatura zadana zmieniła się na 25.5st ale tryb pracy się nie zmenił na "Ręczny" i nadal jest "Auto".

hvac_modes: auto,heat
current_temperature: 25.5
min_temp: 5
max_temp: 50
target_temp_step: 0.5
temperature: 25.5
hvac_action: heating
waiting_to_synchronize: true
battery_status: false
temperature_old: 235
friendly_name: Grzejnik pokój
supported_features: 1

!! tu chyba właśnie widać że temperature i current_temperature są zamienione bo temperature też zmieniła się na 25.5st.

2) W HA kliknąłem na ikonę płomienia. Kolorystyka zmieniła się na pomarańczową, napis nadal jest "grzanie". W Extalife brak zmian, nadal tryb jest Auto
hvac_modes: auto,heat
current_temperature: 25.5
min_temp: 5
max_temp: 50
target_temp_step: 0.5
temperature: 25.5
hvac_action: heating
waiting_to_synchronize: true
battery_status: false
temperature_old: 235
friendly_name: Grzejnik pokój
supported_features: 1


3) W HA klikam na ikonę kalendarza. Kolorystyka zmieniła się na zieloną, napis zmienił się na "nieaktywny". W Extalife tryb zmienił się na "Ręczny" !!
hvac_modes: auto,heat
current_temperature: 25.5
min_temp: 5
max_temp: 50
target_temp_step: 0.5
temperature: 23.5
hvac_action: idle
waiting_to_synchronize: true
battery_status: false
temperature_old: 235
friendly_name: Grzejnik pokój
supported_features: 1

4) W Extalife ustawiam zmieniam temp na 20st, tryb ręczny pozostawiam bez zmian. Temperatura w HA się zmieniła, napis nieaktywny, ikona harmonogramy, kolorystyka zielona
hvac_modes: auto,heat
current_temperature: 20
min_temp: 5
max_temp: 50
target_temp_step: 0.5
temperature: 23.5
hvac_action: idle
waiting_to_synchronize: true
battery_status: false
temperature_old: 235
friendly_name: Grzejnik pokój
supported_features: 1

5) W Extalife zmieniam tryb na Auto (tu extalife głupio działa bo nie pokazuje od razu temperatury z harmonogramu tylko aktualną czyli 23,5st). Po synchronizacji dopiero pokaże właściwą. W HA uaktualnił temperaturę na taką jak mu extalife podało czyli 23,5st, nadal pali się ukona kalendarza, napisz grzanie

hvac_modes: auto,heat
current_temperature: 23.5
min_temp: 5
max_temp: 50
target_temp_step: 0.5
temperature: 23.5
hvac_action: heating
waiting_to_synchronize: true
battery_status: false
temperature_old: 235
friendly_name: Grzejnik pokój
supported_features: 1

Poczekam 15min na synchronizację głowicy wg harmonogramu i powiem czy coś się w HA zmieniło.

W załączeniu logi z podziałem na punkty co do których się tyczą.
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2019, 12:20:54 wysłana przez shibby »
Elementy systemu, których używam: EFC-01, 1x RNK-22, 2x RNK-24, P-457/2, ROP-21, 3x ROP-22, RDP-21, 2x RGT-01

*

Offline admin

  • *****
  • 931
  • Twórca i moderator forum
    • Zobacz profil
    • Forum ExtaLife
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent)
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 18, 2019, 16:11:13 »
O matko, totalne szaleństwo ???
Zaktualizowałem plik - pobierz z tego samego linka. Mam nadzieję, że naprawi odwrócone temperatury current i zadaną, ale raczej nie naprawi działania zmiany temperatury i trybów pracy, choć i tutaj zrobiłem kilka zmian.

Na pewno jest jakiś problem z mappingami. Sterowanie głowicą jest strasznie zamotane. Można popełnić błędy w wielu miejscach.
Po pierwsze - teraz już nie wiem czy w komendzie do kontrolera podaje się pole "work_mode" czy nie. Wygląda, że chyba jednak nie powinno się podawać, a zamiast tego powinno być state z wartością 0 lub 1, ale teraz już też nie wiem która odpowiada manual, a która harmonogramowi. Są tylko 2 możliwości, ale pewności już nie mam.
Sprawy nie ułatwia to, że obecna integracja sprawdza też to co otrzymała od kontrolera. Ta przez MQTT działała w trybie optymistycznym i nie weryfikowała odpowiedzi i jeśli nie było błędu połączenia to zakładała, że operacja się udała. Obecna wersja sprawdza to i rodzi to dodatkową trudność, ponieważ pola w wiadomości od kontrolera mają się nijak nazwami do pól w komendzie 🤦‍♂️ i można się tylko dymyślać jakie jest ich znaczenie. W przypadku większości urządzeń jest prosto - dotyczą stanu urządzenia (wł/wył) i ewentualnie wartości np jasności oświetlenia. W RGT mamy więcej danych i więcej możliwości ich znaczenia. Nie wiem co za geniusz to tak wymyślił. Generalnie składnia poleceń w miarę trzyma się kupy, ale te notyfikacje już nie. Raz, że trzeba wiedzieć do jakich pól stanu (zwrócone przez komendę 37) odnoszą się pola z odpowiedzi, a dwa, że wygląda jakby były poodwracane wartości. Dodatkowo w komendzie 37 zmiana stanu jest typu boolean, a w notyfikacji jest to typ numeryczny int. Szaleństwo.
Tak więc niestety jest sporo miejsca na popełnienie błędu...:(

Ale na szczęście możemy to łatwo zdiagnozować :) Wykonaj proszę raz jeszcze te scenariusze testów, ale nie w HA, a w aplikacji Exta Life i przechwyć ruch sieciowy z aplikacji. Dla każdego przypadku opisz tak jak opisałeś co jest stanem przed wykonaniem działania (co widać w aplikacji) i co jest stanem po wykonaniu działania.
To nam pozwoli na ustalenie protokołu sterowania dla głowicy. Bez tego trzebaby te testy powtarzać niezliczoną ilość razy, więc łatwiej będzie po prostu ustalić ten mapping tą drogą.
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2019, 16:13:11 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent)
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 18, 2019, 20:37:31 »
Witam,

Skoro możliwość integracji została maksymalnie ułatwiona, to jednak się zdecydowałem na rozpoznanie tematu Home Assistant :) Pomijając początkowe problemy z zainstalowaniem i uruchomieniem samego HomeAssistant (na razie testowo na PC z Win10), wrzucenie integracji extalife poszło już prawie bez problemów.
Wszystkie moje urządzenia zostały znalezione (8xROP-22, 1xRDP-21, 3xSRP-22 oraz czujniki RCT-21, RCT-22 i z nadajnika klawiszowego). W trakcie uruchamiania HA pojawia się co prawda ostrzeżenie o nieobsługiwanym urządzeniu 237 (zapewne jest to repeater REP-21), jednak dla działania HA zapewne nie ma to znaczenia.
Po wstępnym spojrzeniu na interfejs sterowania chciałbym jednak zapytać, wg jakiego kryterium odbiorniki ROP-22 są przydzielane do kategorii "Światło" i "Przełącznik"? Czy na podstawie ikony jaka jest ustawiona w aplikacji ExtaLife (wszystkie urządzenia, które nie miały ikony "lampy" trafiły do kategorii "Przełącznik", jednak znalazły się tam również 3 kanały, które miały ikonkę "lampy")?
I pytanie odnośnie sterowania roletami - widziałem posty dotyczące nieaktywnych ikon ze strzałkami, zależnie od pozycji rolety, jednak nie do końca to rozumiem. Ja obecnie nie mogę z HA sterować roletami, które są w skrajnych pozycjach (bo dla rolety całkowicie podniesionej nieaktywna jest strzałka w górę, i vice versa). Mogę je wysterować jedynie przez suwak pozycji po kliknięciu na daną roletę. Przy okazji - czy możliwe jest by suwak pozycji był wyświetlany "na wierzchu"? I czy może być wyświetlane wskazanie pozycji w '%'?
To takie pierwsze spostrzeżenia na szybko. Będę stopniowo zgłębiał działanie Exty w HA i możliwości samego HA, bo to moja pierwsza styczność z nim.

Dziękuję i pozdrawiam

PS.
Teraz patrzę jeszcze w aplikacji mobilnej (wcześniej co pisałem dotyczyło interfejsu w przeglądarce na PC) i strzałki rolet wyświetlają się prawidłowo, tzn. dla podniesionej rolety nieaktywna jest strzałka w górę i roletę mogę opuścić. Czyli tak jak być powinno.
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2019, 20:45:15 wysłana przez Piotr_K »

*

Offline admin

  • *****
  • 931
  • Twórca i moderator forum
    • Zobacz profil
    • Forum ExtaLife
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent)
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 18, 2019, 21:51:48 »
Witam,

Skoro możliwość integracji została maksymalnie ułatwiona, to jednak się zdecydowałem na rozpoznanie tematu Home Assistant :)
Gratuluję wyboru :)
Cytuj
Wszystkie moje urządzenia zostały znalezione (8xROP-22, 1xRDP-21, 3xSRP-22 oraz czujniki RCT-21, RCT-22 i z nadajnika klawiszowego). W trakcie uruchamiania HA pojawia się co prawda ostrzeżenie o nieobsługiwanym urządzeniu 237 (zapewne jest to repeater REP-21), jednak dla działania HA zapewne nie ma to znaczenia.
Dokładnie, urządzenie o kodzie 237 to repeater. Nieobsługiwany przez integrację, bo nie ma takiej potrzeby aby jakoś nim sterować (i chyba i tak za bardzo nie ma czym). Dla HA to zupełnie obojętnie. To tylko informacja dla użytkownika (i mnie jeśli pojawi się jakieś nowe nieznane obecnie urządzenie).

Cytuj
Po wstępnym spojrzeniu na interfejs sterowania chciałbym jednak zapytać, wg jakiego kryterium odbiorniki ROP-22 są przydzielane do kategorii "Światło" i "Przełącznik"? Czy na podstawie ikony jaka jest ustawiona w aplikacji ExtaLife (wszystkie urządzenia, które nie miały ikony "lampy" trafiły do kategorii "Przełącznik", jednak znalazły się tam również 3 kanały, które miały ikonkę "lampy")?
Tak, obecnie za zmapowanie urządzeń ROP/ROM na światło w HA odbywa się dla dwóch ikon. Ikona decyduje o tym czy urządzenie pozostanie klasycznym przełącznikiem (switch) w HA czy "udawanym" światłem. Kryteria mapowania są dokłądniej opisane w pierwotnej integracji przez MQTT. Tutaj zrobiłem tą samą logikę. Więcej informacji tutaj. Zajdzie tutaj mała zmiana. Lista ikon zostanie rozszerzona zgodnie z propozycją kolegi SebiCo. Chcę to zrobić jako konfigurowalne, bez konieczności rzebania w kodzie, a to wymaga kilku zmian, więc dodam to jako wersję 1.1 w niedługim czasie.
Cytuj
I pytanie odnośnie sterowania roletami - widziałem posty dotyczące nieaktywnych ikon ze strzałkami, zależnie od pozycji rolety, jednak nie do końca to rozumiem. Ja obecnie nie mogę z HA sterować roletami, które są w skrajnych pozycjach (bo dla rolety całkowicie podniesionej nieaktywna jest strzałka w górę, i vice versa). Mogę je wysterować jedynie przez suwak pozycji po kliknięciu na daną roletę.
Tak, prześledź ten wątek. Pisałem już o tym. Problem wynika z tego jak HA steruje roletami, a jak Exta Life. Otóż HA pokazuje przyiski GUI w zależności od stanu rolety (otwarta, zamknięta). Tyle, że HA interpretuje zamkniętą jako wartość 0 a nie 100 tak jak w Exta Life. I chcąc zachować sterowanie roletą suwakiem tak jak w EL to musiałem to zaimplementować odwrotnie. I zdaje to egzamin, gdy steruje się roletami suwakiem oraz scenami. Także w GUI gdy roleta jest w pozycji pośredniej (tzn nie 0 i nie 100). Ale zdecydowałem, że zmienię to i będzie działało to wg zamysłu projektantów HA. To też będzie w wersji 1.1. Będzie można jednak z konfiguracji to zostawić tak jak jest teraz. To zależy od tego co się komu bardziej będzie podobało
Cytuj
Tak,  Przy okazji - czy możliwe jest by suwak pozycji był wyświetlany "na wierzchu"? I czy może być wyświetlane wskazanie pozycji w '%'?
To takie pierwsze spostrzeżenia na szybko. Będę stopniowo zgłębiał działanie Exty w HA i możliwości samego HA, bo to moja pierwsza styczność z nim.
Niestety o dostępności suwaka decyduje kod GUI HA. Suwak widoczny jest tylko w widoku szczegółów. Nie mam na to wpływu. Ale dla chcącego nic trudnego. Można stworzyć swoją encję tzw input_number jako suwak i nim sterować na podstawie automatyzacji. Są do tego przykłady na forum  community.home-assistant.io
Cytuj
PS.
Teraz patrzę jeszcze w aplikacji mobilnej (wcześniej co pisałem dotyczyło interfejsu w przeglądarce na PC) i strzałki rolet wyświetlają się prawidłowo, tzn. dla podniesionej rolety nieaktywna jest strzałka w górę i roletę mogę opuścić. Czyli tak jak być powinno.
To raczej nie kwestia apliakacji mobilnej. Prawdopodobnie roleta nie jest w położeniu 0 lub 100. Wtedy widoczne są obie strzałki do sterowania w GUI HA.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent)
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 19, 2019, 15:04:48 »
Znalazłem jeden mały problem z moimi roletami. Jak zmieniam pozycję rolet przez HA to wszystko jest OK. Problem pojawia się kiedy używam przycisku fizycznego do podnoszenia / opuszczania rolet wtedy nie dostaję informacji o tym czy zostały zamknięte lub otwarte. Status aktualizuje się dopiero przy następnym pollingu. Próbowałem napisać akcję, która po zmianie status z open na closed my wyłączyć światło ... Akcja działa tylko kiedy zrobię to z poziomu HA jak robię inaczej czyli fizyczny przycisk to światło nie gaśnie.

*

Offline admin

  • *****
  • 931
  • Twórca i moderator forum
    • Zobacz profil
    • Forum ExtaLife
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent)
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 19, 2019, 15:17:37 »
Znalazłem jeden mały problem z moimi roletami. Jak zmieniam pozycję rolet przez HA to wszystko jest OK. Problem pojawia się kiedy używam przycisku fizycznego do podnoszenia / opuszczania rolet wtedy nie dostaję informacji o tym czy zostały zamknięte lub otwarte. Status aktualizuje się dopiero przy następnym pollingu. Próbowałem napisać akcję, która po zmianie status z open na closed my wyłączyć światło ... Akcja działa tylko kiedy zrobię to z poziomu HA jak robię inaczej czyli fizyczny przycisk to światło nie gaśnie.
Z tym niestety nic nie da się zrobić   :-\ To wina tego jak działa kontroler i klocki Exta Life. Jeśli urządzenia są sterowane z aplikacji Exta Life to wtedy kontroler wysyła notyfikacja o zmianie ich stanu. I ta integracja z tej notyfikacji korzysta. Dzięki temu stan w home-assistant zmienia się od razu tak jak w aplikacji. Niestety przy sterowaniu lokalnym lub poprzez nadajniki kontroler w ogóle nie dostaje informacji o zmianie stanu od urządzeń. Tym samym nie wysyła żadnych powiadomień. To nie działa tak jak w z-wave. Działało to na samym początku systemu w ten sposób aż do softu 0.9.5. soft ten rozwiązał problemy z łącznością i zakłóceniami w systemie poprzez zmianę sposobu komunikacji kontrolera z urządzeniami. Od kwietnia 2018 urządzenia nie nadają do kontrolera potwierdzenia operacji na nich. Dzięki temu jest w systemie mniej zakłóceń, ale kontroler jest nieświadomy sterowania nimi lokalnie lub poprzez nadajniki. I właśnie dokładnie dlatego przypadku jest zrobiony polling stanu w integracji który odbywa się co 5 minut.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline admin

  • *****
  • 931
  • Twórca i moderator forum
    • Zobacz profil
    • Forum ExtaLife
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent)
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 19, 2019, 17:20:58 »
@roman.czaplinski - zauważ także, że w aplikacji Exta Life także nie będziesz widział zmiany stanu rolety gdy wysterujesz ją lokalnie lub z nadajnika. Dopiero jak odświeżysz ekran w aplikacji to pokaże się aktualny stan, bo wtedy kontroler odpyta roletę o aktualny stan, czyli wykona to samo co integracja HA czyli polling stanu.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant