Zmniejszyć elementy graficzne - listy i inne w wersji Android

• 1 Odpowiedzi
  • 19173 Wyświetleń
*

Offline admin

• 1657
  • Twórca i moderator forum
    • Forum ExtaLife
Gdy uważniej przyjrzałem się jak wygląda aplikacja na iOS to zauważyłem, że elementy graficzne są mniejsze niż na Android. Sam ekran jest oczywiście mniejszy niż większość telefonów z Androidem, ale elementy graficzne jeśli chodzi o proporcje liczby pikseli do wymiarów ekranu także.

Chodzi mi tutaj o elementy takie jak:
- ikony listy
- wysokość linii listy
- "trójkropek"
- ikony do uruchamiania scen
- wysokość nagłówka listy
- mniejsza czcionka

Pozytywne skutki takiego stanu rzeczy w iOS w stosunku do Android:
- więcej elementów widocznych na liście
- większy odstęp między trójkropkiem, a ikoną do uruchomienia scen - mniejsza szansa nieprecyzyjnego naciśnięcia ekranu i wywołania niechcianej akcji

Wszystko widać na załączonych screenach.

Oczywiście, może się wydawać, że nie ma co kruszyć kopii o jeden element listy więcej, ale osobiście nie lubię marnowania przestrzeni na ekranie a wygoda użytkowania w aplikacjach mobilnych powinna grać pierwsze skrzypce. Na Androidzie ekrany są zazwyczaj ponad 5 calowe, więc może udałoby się zmieścić nie 1 element listy więcej a dwa, a to już coś. W ostatnich latach kładzie się na to duży nacisk. Interfejs graficzny ma być nie tylko estetyczny, ale i funkcjonalny i wygodny w obsłudze.
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2018, 13:16:55 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

-
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 23, 2025, 18:35:19 »
Z częściami do ES330 nie powinno być problemu jako że jest to przecież Toyota Camry ze znaczkiem Lexusa. Różnice między tymi autami są czysto kosmetyczne, no więc mechanicznie nadal jest to Toyota.
W tej kwestii to śmiało można brać. Sprawdzić je tylko w Carfaxie żeby nie było lipy bo wiadomo jakie złomy targa się z USA.