Natywna integracja z Home Assistant (komponent) 2.1

  • 177 Odpowiedzi
  • 5563 Wyświetleń
*

Offline admin

  • *****
  • 1427
  • Twórca i moderator forum
    • Zobacz profil
    • Forum ExtaLife
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent) 2.1
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 18, 2020, 07:37:57 »
Co jest nie tak.
 Konfiguracja nieprawidłowa
                          Invalid config for [extalife]: [disable_not_responding] is an invalid option for [extalife]. Check: extalife->extalife->options->general->disable_not_responding. (See /config/configuration.yaml, line 18).
                       
Zapomniałem o tym napisać w notach do wersji 2.1 - od teraz integrację można dodać do HA wyłącznie z GUI. Tak jak zapowiadałem na początku wątku o 2.0 - wsparcie dla configuration.yaml miało być porzucone i od tej wersji już nie działa.
Zaktualizowałem opis w pierwszym poście i na Github.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline wswsws

  • ***
  • 139
    • Zobacz profil
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent) 2.1
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 18, 2020, 10:07:33 »
Czyli ten wpis z pliku configuration.yaml po prostu usunąć???

*

Offline admin

  • *****
  • 1427
  • Twórca i moderator forum
    • Zobacz profil
    • Forum ExtaLife
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent) 2.1
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 18, 2020, 10:28:16 »
Czyli ten wpis z pliku configuration.yaml po prostu usunąć???
Dokładnie tak. W ekranie swoich skonfigurowanych integracji (Ustawienia > Integracje) powinieneś widzieć Exta Life. Jeśli nie usuwałeś wpisu extalife z configuration.yaml to ta integracja pojawiła się samoczynnie a dokładniej zmigrowała się z configuration.yaml do tzw Config Entry widocznego w GUI.
Od tej pory można spokojnie usunąć wpis z configuration.yaml
Gdy teraz usuniesz ten wpis to config entry w GUI posłuży do inicjalizacji i uruchomienia integracji w HA.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline wswsws

  • ***
  • 139
    • Zobacz profil
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent) 2.1
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 18, 2020, 10:44:09 »
wchodzę do pliku configuration.yaml  usuwam 4 liniki wpisu o extalife zapisuje.
konfiguracja>kontrola serwer - konfiguracja prawidłowa
wchodzę w konfiguracja>integracja>extalife   wybieram opcje zatwierdzam 4 razy { czas odpytywania 5 minut i jeszcze cos tam o roletach i tak dalej} uruchamiam od nowa cały kontroler i mam same wpisy "Encja nie jest numeryczna:"
Co jest nie tak.??? Jeszcze przed aktualizacją exty zrobiła się aktualizacje HA.

*

Offline admin

  • *****
  • 1427
  • Twórca i moderator forum
    • Zobacz profil
    • Forum ExtaLife
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent) 2.1
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 18, 2020, 13:13:26 »
wchodzę do pliku configuration.yaml  usuwam 4 liniki wpisu o extalife zapisuje.
konfiguracja>kontrola serwer - konfiguracja prawidłowa
wchodzę w konfiguracja>integracja>extalife   wybieram opcje zatwierdzam 4 razy { czas odpytywania 5 minut i jeszcze cos tam o roletach i tak dalej} uruchamiam od nowa cały kontroler i mam same wpisy "Encja nie jest numeryczna:"
Co jest nie tak.??? Jeszcze przed aktualizacją exty zrobiła się aktualizacje HA.
W logu nie widać nic na temat tego komunikatu. Czy mógłbyś załączyć screen gdzie to widać?

Za to jest w logu jakiś błąd wyrzucany przez integrację. Bardzo prawdopodobne, że ma to związek z nową wersją HA 0.115. Nie testowałem tej wersji jeszcze, bo dopiero wczoraj się pojawiła. Jak patrzę na ten błąd to bardzo możliwe jest, że wersja 2.0 integracji także by nie działała.

Ogólnie nie polecam aktualizować wielu rzeczy jednocześnie, bo potem trudno stwierdzić, która z nich coś zepsuła. Załącz screen gdzie to widać, a ja zobaczę co powoduje ten błąd z loga i pewnie jakaś poprawka zaraz się pojawi.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline wswsws

  • ***
  • 139
    • Zobacz profil
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent) 2.1
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 18, 2020, 13:37:05 »
Sprawdziłem czas aktualizacji i od chwili gdy zrobiłem aktualizacje HA nie mam już odczytu temperatury, a integracje exte robiłem z pół godziny później.  CO do screena to ogólnie w zakładce podgląd mam wszystkie urządzenia z exty na szaro a zamiast czujników temp jest napis encja nie jest numeryczna. Tak samo się robiło gdy jakieś urządzenie exty było wyłączone.

*

Offline admin

  • *****
  • 1427
  • Twórca i moderator forum
    • Zobacz profil
    • Forum ExtaLife
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent) 2.1
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 18, 2020, 13:49:58 »
Sprawdziłem czas aktualizacji i od chwili gdy zrobiłem aktualizacje HA nie mam już odczytu temperatury, a integracje exte robiłem z pół godziny później.  CO do screena to ogólnie w zakładce podgląd mam wszystkie urządzenia z exty na szaro a zamiast czujników temp jest napis encja nie jest numeryczna. Tak samo się robiło gdy jakieś urządzenie exty było wyłączone.
OK, w sumie nadal nie wiem z czym związany jest ten komunikat o nienumerycznej encji, ale podejrzewam, że z tym, że encja jest po prostu niedostępna tak jak pozostałe.

HA 0.115 wymagał kilku drobnych zmian w kodzie integracji. Wydałem kolejną wersję i teraz już nie powinno się sypać. U mnie na testowym HA też widziałem ten sam błąd co u ciebie, więc sądzę, że jak teraz u mnie się już nie pojawia to i u ciebie nie powinien.

Do pobrania z: https://github.com/dgtal1/extalife_custom_component/releases/tag/2.1b3

Pobierz, zrestartuj i ciesz się nowym HA i nową wersją integracji :)
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline admin

  • *****
  • 1427
  • Twórca i moderator forum
    • Zobacz profil
    • Forum ExtaLife
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent) 2.1
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 18, 2020, 14:30:45 »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline wswsws

  • ***
  • 139
    • Zobacz profil
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent) 2.1
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 18, 2020, 16:57:50 »
Wszystko wróciło. Tylko coś rolety inaczej chodzą. Aby chodziły tak jak w exta to musi być w opcjach ten ptaszek zaznaczony? Bo tak mam.

*

Offline wswsws

  • ***
  • 139
    • Zobacz profil
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent) 2.1
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 18, 2020, 17:23:55 »
Jak wchodzę w integracje exta i wybieram opcje za każdym razem czas odpytywania jest 5 minut choć go zmieniam i w sumie to nie wiem czy to działa, czy nie . Rolety z zaznaczonym ptaszkiem nie działają tak jak w exta.

*

Offline admin

  • *****
  • 1427
  • Twórca i moderator forum
    • Zobacz profil
    • Forum ExtaLife
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent) 2.1
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 18, 2020, 18:27:36 »
Jak wchodzę w integracje exta i wybieram opcje za każdym razem czas odpytywania jest 5 minut choć go zmieniam i w sumie to nie wiem czy to działa, czy nie . Rolety z zaznaczonym ptaszkiem nie działają tak jak w exta.
Nic tutaj się od pół roku nie zmieniło czyli od wersji 1.1 działa to tak jak piszesz. Sam używam tego ustawienia i u mnie to działa ok. W wersji 2.1 także.
Jeśli jest włączone w opcjach to powinno wyglądać tak jak w załączniku czyli roleta otwarta oznacza wyszarzony przycisk strzałka w dół oraz pozycję 0 czyli skrajnie z lewej strony suwaka. Jeśli jest inaczej u ciebie to prawdopodobnie masz tą opcję wyłączoną.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline admin

  • *****
  • 1427
  • Twórca i moderator forum
    • Zobacz profil
    • Forum ExtaLife
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent) 2.1
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 18, 2020, 20:57:47 »
@wswsws podejrzewam że wychodzisz z opcji szybciej niż ostatni dialog zanim zdążą się zapisać. Klikaj i potwierdzaj do końca aż się zapiszą wszystkie to wtedy zacznie to u ciebie działać. Wspomniałem o tym tłustą czcionką w pierwszym poście
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2020, 21:30:55 wysłana przez admin »
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline shibby

  • ***
  • 168
    • Zobacz profil
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent) 2.1
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 19, 2020, 18:53:30 »
2 grosze ode mnie...

siedzę na 0.111.4 i integracji 2.0 - śmiga rewelacyjnie. Zrobiłem dziś upgrade do latest (chyba 115.4) i nie działa. No to zacząłem zabawę:

- 0.111.4 + integracja 2.0 - śmiga aż miło (integracja dodana przez GUI, nie mam wpisów w configuration.yaml)
- 0.111.4 + integracja 2.1b3 - (jedynie podmienione pliki) i nie działa (w logach zero informacji ze w ogóle próbuje się łączyć do efc-01, w panelu encje niby widzi).
- 0.114.4 + integracja 2.0 - jw
- 0.114.4 + integracja 2.1b3 - jw
- latest (0.115.4) + integracja 2.1b3 - jw

Na 114.4 + integracja 2.1 usunałem integrację z GUI i dodałem na nowo. Znalazł encje, w logach połaczył się ale połowa encji dodała się pod nowymi nazwami i musiałbym wszystko na nowo ustawiać + cała konfiguracja tabletu z homehabit. Podziękowałem i wróciłem do 0.111.4 + integracja 2.0.

Elementy systemu, których używam: EFC-01, 1x RNK-22, 2x RNK-24, P-457/2, ROP-21, 3x ROP-22, RDP-21, 2x RGT-01, SLR-21, SLR-22, 3x RCK, 2x RCM, RCZ, RCR

*

Offline admin

  • *****
  • 1427
  • Twórca i moderator forum
    • Zobacz profil
    • Forum ExtaLife
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent) 2.1
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 19, 2020, 19:36:52 »
2 grosze ode mnie...

siedzę na 0.111.4 i integracji 2.0 - śmiga rewelacyjnie. Zrobiłem dziś upgrade do latest (chyba 115.4) i nie działa. No to zacząłem zabawę:

- 0.111.4 + integracja 2.0 - śmiga aż miło (integracja dodana przez GUI, nie mam wpisów w configuration.yaml)
- 0.111.4 + integracja 2.1b3 - (jedynie podmienione pliki) i nie działa (w logach zero informacji ze w ogóle próbuje się łączyć do efc-01, w panelu encje niby widzi).
- 0.114.4 + integracja 2.0 - jw
- 0.114.4 + integracja 2.1b3 - jw
- latest (0.115.4) + integracja 2.1b3 - jw

Na 114.4 + integracja 2.1 usunałem integrację z GUI i dodałem na nowo. Znalazł encje, w logach połaczył się ale połowa encji dodała się pod nowymi nazwami i musiałbym wszystko na nowo ustawiać + cała konfiguracja tabletu z homehabit. Podziękowałem i wróciłem do 0.111.4 + integracja 2.0.
Bardzo dziwne 🤔 Ja w ostatnich miesiącach aktualizuję HA do każdej nowej kolejnej wersji, ponieważ jest dużo świetnych usprawnień w obszarach które mnie szczególnie interesują (głównie logika automatyzacji) i nigdy nie miałem problemu z integracja 2.0. Po upgrade HA po prostu startowała i już. Niczego podejrzanego nie zauważałem.

Wersję 2.1 zacząłem używać z HA 0.114, gdyż taki był najnowszy w momencie jej wydania i na testowym HA Supervised (hass.io na Synology ( nie miałem żadnego problemu. Na produkcyjnym HA Core ruszyła od pierwszego strzału i działała przez kilka dni ok. Zrobiłem upgrade do HA 0.115 w piątek i też żadnych problemów (zaraz przed tym wydałem betę 3 z poprawkami dla HA 0.115)
Wrzuć logi na chmurę, bo jestem ciekawy co się dzieje.
Prawdopodobnie jest jakiś błąd na samym starcie inicjalizacji skoro nie działa. Stawiam, że w logu HA w GUI widać jakiś błąd.
Elementy systemu, których używam: 3xSRP-22, 5xRDP-21, 3xROP-22, 4x ROP-21, 1xP-456/36, 1xRNK-24, 3x RNP-21, 1xRCT-22, aplikacja na Android oraz iOS + Home Assistant

*

Offline wswsws

  • ***
  • 139
    • Zobacz profil
Odp: Natywna integracja z Home Assistant (komponent) 2.1
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 19, 2020, 21:13:01 »
Obecnie mam najnowsze HA i integracje 2.1b3 i wszystko śmiga jak trzeba a w opcjach gdy nie zaznaczymy ptaszka to rolety działają tak jak w exta.
Żadne urządzenie nie zmieniło mi nazwy.